dinsdag 15 januari 2013

inspirerende dagen in Indonesië

Gisteren bezocht ik het Oxfam-kantoor in Indonesië. Ik heb veel inspirerende collega's ontmoet. Het is goed om te zien hoe ze werken aan meer eenheid in de Oxfam-familie. Meer eenheid betekent een effectievere organisatie.


het land verandert


De gesprekken die ik tot nu toe heb gehad met partnerorganisaties geven goed inzicht in wat er nu leeft in Indonesië. Het is een complex land. Indonesië is het vierde grootste land ter wereld, met een populatie van bijna 250 miljoen inwoners. Het is zes uur vliegen van west naar oost en er zijn net zoveel eilanden als culturen. Bovenal is het een land dat op dit moment economisch groeit en veel verandert. De positieve en negatieve kanten van de laatste ontwikkelingen zijn goed zichtbaar. Door het verbeterde onderwijssysteem hebben meer mensen de kans om uit de armoede te ontsnappen. Als je voor het eerst in Jakarta om je heen kijkt zie je talloze auto’s, wolkenkrabbers en andere symbolen van rijkdom. Mensen kunnen duidelijk consumeren. Het roept vragen op: is armoedebestrijding hier nog nodig? Maar als je verder kijkt, zie je de grote ongelijkheid.

negatieve gevolgen van groei


Er is ook sprake van negatieve invloed op mens en milieu. De natuur is niet opgewassen tegen de snelle groei van mijnen, viskwekerijen en palmolieplantages. Ook de bevolking wordt onvoldoende betrokken bij belangrijke plannen. Door de ontwikkeling van infrastructuur, vermindert de mogelijkheid voor eigen voedselproductie. Indonesië exporteert bijvoorbeeld steeds meer palmolie vanuit West-Kalimantan en Jambi, maar importeert ook steeds meer rijst.


palmolie-industrie


Vandaag bezoek ik de directeur van de grootste palmolieproducent van het land en de tweede grootste van de wereld. Indonesië produceert bijna de helft van het wereldwijde volume palmolie. Voor deze grote productie wordt veel land gebruikt, zowel door grote bedrijven als door kleine boeren. Dit heeft consequenties voor alle bewoners in de omgeving.

Sommigen profiteren, anderen zijn slachtoffer van bijvoorbeeld waterverontreiniging of landroof. De landconflicten rond palmoliebedrijven zijn vaak complex. De lokale bevolking staat met lege handen tegenover machtige internationale bedrijven. Oxfam Novib kiest de kant van de kleine boeren. We eisen dat de bedrijven met eerlijke oplossingen komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten